Kadernota 2023-2026

menu

Ontwikkelingen

Onze uitgangspunten bij regionale samenwerking zijn kwaliteitsverbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing.
In deze paragraaf melden we kort de bijzonderheden voor 2023 en de jaren daarna.

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant (RWB)
De RWB werkt volgens haar actieprogramma 2019-2023 aan een krachtige regio op de thema’s economie, arbeidsmarkt, ruimte en mobiliteit. RWB bereidt het vervolg op dit actieprogramma eind 2022 voor. Hierbij betrekt RWB de gemeenteraden. Het actieprogramma 2023-2027 biedt RWB in het voorjaar van 2023 aan de raden aan.

Gemeenschappelijke Regeling ICT West-Brabant West (ICT WBW)
ICT WBW werkt samen met de deelnemers aan de ‘visie 2025' die antwoord geeft op de vraag op welke manier de deelnemers om willen gaan met ICT-ontwikkelingen en welke rol de samenwerking (met elkaar en met ICT WBW) daarin speelt.
ICT WBW denkt samen met de deelnemers na over het ontwikkelen van een nieuwe werkplek die past bij de huidige technologische ontwikkelingen en de behoefte van de deelnemers.

Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden en West-Brabant
Elementen in de rechtspositie van de brandweervrijwilligers zijn in strijd met Europese wet- en regelgeving. Een landelijke stuurgroep werkt oplossingen uit. De effecten hiervan worden in 2023 zichtbaar.

Het doel in 2023 is de samenleving redzamer te maken. Daarom is in 2022 de Risk Factory van start gegaan die ook in 2023 verder ingezet wordt. Hierin wordt met realistische en interactieve scenario’s geoefend. Voorbeelden hiervan zijn brandgevaar, phishing, verkeersveiligheid, groepsdruk en 1-1-2 bellen. Kinderen en senioren leren en ervaren hier hoe te handelen op deze gebieden.

Gemeenschappelijke Regeling schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten regio West-Brabant
De gemeenschappelijke regeling wordt in 2022-2023 regionaal geëvalueerd.

Gemeenschappelijke Regeling West-Brabants Archief (WBA)
In 2023 voert WBA de nieuwe beleidsvisie uit. De digitale dienstverlening vraagt de komende jaren extra aandacht. De nieuwe website en portal, die WBA in 2023 in gebruik neemt, levert hieraan een grote bijdrage. Het WBA ondersteunt zijn deelnemers om verbeteringen in hun informatiehuishouding door te voeren. Dezelfde ondersteuning levert het WBA bij wettelijke ontwikkelingen die haar deelnemers raken.

Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Noord-Brabant (WVS)
In de komende jaren wordt de samenwerking tussen WVS, Werkplein Hart van West-Brabant en de intergemeentelijk sociale dienst Brabantse Wal verder uitgebouwd.

WVS start een onderzoek naar de mogelijkheden om het Groenbedrijf van WVS voor een bredere doelgroep in te zetten en (structureel) betaald werk te bieden aan personen die de stap naar de reguliere arbeidsmarkt (nog) niet kunnen maken. WVS wil meer personen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op betaald werk bieden en tegelijkertijd blijven voldoen aan groenonderhoud zoals WVS dat nu voor de WVS-gemeenten uitvoert.

Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst Werkplein Hart van West-Brabant
Werkplein voert de nieuwe visie op dienstverlening, die in 2021 werd vastgesteld, verder in.

Gemeenschappelijke Regeling voor Geweld in Afhankelijkheidsrelaties (GIA) en Meldpunt Crisiszorg West-Brabant
Het regionale beleidskader 2022 tot en met 2025 geeft de samenwerking verder vorm. Centrumgemeente Breda werkt dit regionale beleid, na afstemming met en goedkeuring van de regiogemeenten, uit in opdrachten aan uitvoeringsorganisaties en zet de regionale middelen zo efficiënt in.

Gemeenschappelijke Regeling Beschermd Wonen regio Breda
De GR Beschermd Wonen richt zich op het gezamenlijk borgen van de toegang tot beschermd wonen voor de inwoners van de deelnemende gemeenten. De regeling zet de komende jaren in op het intensiveren van de samenwerking van de deelnemende gemeenten op beleidsmatig en uitvoerend niveau. Hierbij is nadrukkelijk oog voor een verantwoorde bekostiging en financiering van beschermd wonen.

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB)
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert de regelgeving voor de fysieke leefomgeving ingrijpend. De inzet van de wetgever is om het wettelijk verplichte basistakenpakket (VTH) beleidsneutraal om te zetten. De OMWB heeft diverse malen aangegeven dat de gemeenten rekening moeten houden met een kostenstijging.

Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst West-Brabant (GGD)
Eind 2022 start de GGD -samen met haar nieuwe bestuur, inwoners, gemeenten en andere partners- met het herijken van de meerjarenvisie ‘Agenda van de Toekomst’. Daarbij heeft GGD West-Brabant nadrukkelijk oog voor de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis en de impact van corona op de Publieke Gezondheid.

Gemeenschappelijke Regeling ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)
De ontwikkelingen bij RAV zijn gericht op de best passende zorg voor een patiënt en op zorgcoördinatie. RAV gaat meer samenwerken met ketenpartners zoals huisartsen(posten) en de GGZ, om zo te kijken waar de patiënt het beste geholpen kan worden. Ook vinden er ontwikkelingen plaats op personeelsgebied (bijvoorbeeld duobanen waarbij personeel zowel in het ziekenhuis als bij de RAV werkt).

Een andere grote ontwikkeling is zorgdifferentiatie. RAV kijkt welk niveau zorg er nodig is, waarna het juiste team deze zorg gaat verlenen. Hierdoor hoeft niet al het personeel dezelfde kennis en bevoegdheden te hebben, waardoor er meer ruimte over blijft voor de complexe zorg. Dit alles draagt bij aan het verlenen van de best mogelijke zorg.