Ontwikkelingen - 2
Huisvesting en raadzaal
De raadswerkgroep alternatief raadzaal informeerde de gemeenteraad op 19 oktober 2021 per brief over de uitgangspunten voor een nieuwe raadzaal. Wanneer er een goed en breed gedragen alternatief voor de raadzaal en een vergelijkbaar alternatief wordt geboden waarmee de Raad akkoord is, opent dit de weg naar de verkoop van het Bestuurs- en Vergadercentrum (BVC) en de Van Goghkerk.
Op 24 februari 2022 concludeerde de raadswerkgroep dat een raadzaal gerealiseerd kan worden op de begane grond van het Stadskantoor. Hierbij zijn ook aanpassingen nodig voor andere functies op de begane grond van het Stadskantoor: publieksdienstverlening gemeente, sociaal domein (Werkplein, Wmo en Jeugd), ondernemers, communicatie en informatie, Stadskantoor als plaats van ontmoeten. Aanpassingen die overigens ook nodig zijn in verband met diverse ontwikkelingen op die terreinen.
Het college heeft de opdracht om een schetsontwerp te maken voor de herinrichting van de begane grond van het Stadskantoor. We leggen dit schetsontwerp aan de raad voor. Om dit uit te werken tot een definitief ontwerp vragen we de raad een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen. Op basis van het definitief ontwerp bepalen we het benodigde investeringskrediet.
Dit leggen we bij de behandeling van de begroting 2023 aan de gemeenteraad voor om een besluit over te nemen.
Als kader geldt dat we 80% van de huidige exploitatiekosten van het vergadercentrum en de kerk in mogen zetten voor de dekking van de kosten voor de functies in het Stadskantoor. Na de vaststelling van het investeringskrediet kunnen we starten met de voorbereiding van de uitvoering.
We verwachten in de loop van 2023 over te gaan tot gunning van de werkzaamheden en de uitvoering. Dit is afhankelijk van het verloop van de aanbestedingsprocedure.
Dienstverlening
Technologische ontwikkelingen en daarmee samenhangende behoeften in de samenleving zorgen ervoor dat ook onze inzet van meer en betere digitale middelen noodzaak is en wordt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere apps, social media, onze website, chatfuncties en digitale identiteit. Met de doorstomende digitalisering creëren we meer gemak, maar ook meer afstand tot onze inwoner. Hierdoor worden onderwerpen als toegankelijkheid en dat iedereen mee kan doen steeds urgenter. De zorg en aandacht voor de menselijke maat is van groot belang. Uitgangspunt voor onze dienstverlening is: ‘digitaal waar het kan, fysiek waar het wenselijk is, maar altijd persoonlijk’.
Microsoft 365 platform
Hybride werken is op dit moment de norm. Medewerkers werken op een plaats, tijd en apparaat waarop het hen uitkomt. Het Microsoft 365 platform biedt ons veel functionaliteit dat hierbij ondersteunt. Dit willen we optimaal benutten. We breiden dit platform verder uit om data gedreven te werken en zien dit ook als platform voor de werkplek. Zo krijgt dit platform een steeds grotere rol in het digitaal samenwerken. We ontwikkelen de digitale vaardigheden van de medewerkers om hiermee te kunnen werken.
Gemeenschappelijke regeling ICT West-Brabant West
Bij de behandeling van de begroting 2022 van de gemeenschappelijke regeling ICT West-Brabant West bleek dat er nog veel onzekerheden waren over de bijdrage door de uittreding van Bergen op Zoom. Daarom is besloten dat we de bijdrage pas aanpassen als hierover duidelijkheid is. In de eerste bestuursrapportage en de begroting 2023 van ICT West-Brabant West wordt de uittreding van Bergen op Zoom financieel verwerkt. Daarom passen we de bijdrage aan ICT West-Brabant West aan bij de gemeentelijke begroting 2023 en de tweede bestuursrapportage 2022.