Kadernota 2023-2026

menu

Reserve Compenserend Groen en reserve Landschapsbeleid en beheer

De storting in deze reserves is gebaseerd op het afsprakenkader tussen de provincie en de gemeenten uit de regio West-Brabant. De juridische basis is de provinciale Omgevingsverordening.
In de reserve Compenserend Groen storten we de bijdragen die we als gemeente zelf verschuldigd zijn als we woningbouw of bedrijventerreinen realiseren. In de reserve Landschapsbeleid en beheer worden de bijdragen van derden gestort die zij op basis van de provinciale Omgevingsverordening moeten betalen.

In het onderstaande schema zijn de verschuldigde percentages opgenomen.

Ontwikkeling

Investering in kwaliteitsverbetering

Stedelijke uitbreiding in zoekgebieden voor stedelijke ontwikkeling (conform begrenzing Verordening)

1% van de totale gronduitgifteprijs

Uitbreiding bestemmingsvlak

20% van de waardevermeerdering van de grond

Uitbreiding bebouwing

20% van de waardevermeerdering van het object

Omzetting agrarisch bouwblok naar Wonen

20% van de waardevermeerdering van de grond

Niet-agrarische functie als nevenactiviteit of hergebruik op agrarisch bouwblok

20% van het verschil tussen een agrarische bedrijfsbestemming en de (gecorrigeerde) waarde van een bedrijfskavel

Overige ontwikkelingen (bijvoorbeeld Maatschappelijke
functies, windturbines, reclamemasten en dergelijke)

Maatwerk



In het betreffende afsprakenkader is verder uitgewerkt hoe met de provinciale regeling Kwaliteitsverbetering van het landschap uit de provinciale Omgevingsverordening moet worden omgegaan. Dit is een wettelijke regeling en is niet vrij in te vullen.

In de nota grondbeleid namen we daarom ook op:

De realisatie van nieuwe woongebieden en/of bedrijventerreinen gaat bijna altijd ten koste van (groen in) het buitengebied. Ter compensatie worden elders in het buitengebied gronden aangekocht voor de aanleg van blijvend nieuw groen. De achterliggende gedachte is tevens dat een stedelijk gebied alleen goed kan functioneren indien er ook sprake is van een aantrekkelijk buitengebied.

Om deze aankopen en inrichting te kunnen bekostigen wordt per uitgeefbare m² bouwgrond een bedrag in de reserve Compenserend groen gestort. Voorbeelden van nieuw groen zijn: De Groene Schakel en de ecologische verbindingszones.

Ook initiatiefnemers van bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied zijn verplicht zorg te dragen voor compenserende fysieke verbeteringen, dat wil zeggen kwaliteitsverbetering landschap, van het buitengebied. Het gaat vooral om kwaliteitsverbeterende maatregelen op of in de directe omgeving van de locatie waar een ontwikkeling plaatsvindt. En als dat niet mogelijk is, geheel of aanvullend een storting in een kwaliteitsfonds voor het buitengebied (= de reserve Landschapsbeleid en beheer, straks reserve Kwaliteitsverbetering landschap). Maar ook die middelen moeten op grond van de provinciale (Interim) Omgevingsverordening besteed worden aan aantoonbare kwaliteitsverbetering van het landschap.

Die regeling Kwaliteitsverbetering van het landschap is ook verplicht vertaald in het bestemmingsplan ‘Buitengebied’, een juridisch bindend document. In dat bestemmingsplan is het bestedingsdoel ook nog eens geformuleerd: ‘aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap of cultuurhistorie of van de extensieve recreatieve mogelijkheden van het buitengebied’. In de loop van 2022 wordt er een bestedingsprogramma opgesteld voor de reserve Landschapsbeleid en beheer. Door de provincie wordt er, door middel van een verantwoording over de bestedingsdoelen, op toegezien dat de middelen niet voor andere doeleinden worden aangewend.

We stellen voor om:

  • De reserves Compenserend Groen (€ 112.000 per 1-1-2022) en de reserve Landschapsbeleid en beheer (€ 403.000 per 1-1-2022) te
    handhaven en de stortingen conform het afsprakenkader tussen de provincie en de gemeenten uit de regio West-Brabant voort
    te zetten.

  • De benaming van de reserve Landschapsbeleid en beheer te wijzigen in reserve Kwaliteitsverbetering landschap.
    Dit sluit beter aan op de benaming van de verordening waarop de reserve is gebaseerd.

  • De reserves in te zetten volgens de bestedingsdoelen die zijn geformuleerd in de provinciale en gemeentelijke wettelijke regelingen.