Kadernota 2023-2026

menu

Wat is de stand van zaken in 2022?

Beoogd resultaat is of wordt binnen de tijd, het geld en de kwaliteit gerealiseerd.

Er is een risico of onzekerheid dat het beoogd resultaat niet binnen de tijd, het geld en de kwaliteit wordt gerealiseerd.

Beoogd resultaat is of wordt niet binnen de tijd, het geld en de kwaliteit gerealiseerd.

Doelstelling 1:
Minder dan 45 % van de inwoners van 19 jaar en ouder heeft een Body Mass Index (BMI) van 25 en hoger.
Minder dan 42 % van de inwoners van 19 jaar en ouder heeft een hoge emotionele/sociale eenzaamheidscore.

Uitvoering

Toelichting

1.1 We zetten samen met partners per wijk een netwerk op. De deelnemers helpen inwoners met het aanpakken van overgewicht, bewegingsarmoede, alcohol- en/of drugsproblemen en sociaal isolement. Het doel is gedrag te veranderen. Ook organiseren zij activiteiten ter preventie.

1.2 We starten met de gefaseerde introductie van de aanbevelingen voor inwoners om op wijkniveau te komen tot een leefomgeving die de gezondheid van de bewoners beschermt, bewaakt en bevordert.

In 2022 verzamelt de GGD opnieuw op wijkniveau data over de gezondheid van onze inwoners. De resultaten hiervan verwachten we in het najaar van 2022. Deze data geven ons meer inzicht in de gezondheidssituatie per wijk. Op basis van deze gegevens formuleren we per wijk een aantal aanbevelingen. Die pakken we stapsgewijs op om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen. We zoeken daarbij aansluiting bij al lopende projecten en initiatieven in de wijken.

1.3 We verlenen medewerking aan de Stichting Hartveilig Etten-Leur zodat we ook in 2022 over een dekkend AED netwerk (gebaseerd op het principe van de zes minutenzone) beschikken.

Doelstelling 2:
We beheren de gemeentelijke riool- en watervoorziening doelmatig en duurzaam om het (afval)watersysteem toekomstbestendig te maken.

Uitvoering

Toelichting

2.1 We starten een onderzoek welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en schade te voorkomen, weg te nemen of minstens te beperken. We houden daar bij elke reconstructie rekening mee.

2.2 We werken samen met onze partners aan de verbetering van de waterhuishouding op het bedrijventerrein 'Vosdonk'. We verwachten dat de uitvoering op zijn vroegst in 2023 start. Voordat de uitvoering kan plaatsvinden, is akkoord van Waterschap Brabantse Delta nodig voor aanvullend budget. Als dat akkoord is spreken we met Prorail om een duiker onder het spoor aan te leggen. Ook moeten we een projectplanprocedure doorlopen (Waterwet) bij Waterschap Brabantse Delta. Pas daarna kunnen we het project voor uitvoering voorbereiden en aanbesteden.

Doelstelling 3:
De omvang huishoudelijk restafval (fijn afval) bedraagt maximaal 100 kg per inwoner.

Uitvoering

Toelichting

3.1 We zamelen het huishoudelijk afval gescheiden in en bestrijden zwerfafval actief.

3.2 We kiezen voor een aanpak met aandacht voor preventie en toezicht op zwerfafval en illegaal storten. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Breda.

3.3 Vanaf juli 2022 moeten inwoners verpakkingsafval van plastic, blik en drinkpakken (PBD) zelf brengen naar ondergrondse perscontainers in de wijken. De huis-aan-huis inzameling hiervoor stopt op dat moment.

Doelstelling 4:
De duurzaamheidsscore volgens TELOS1 duurzaamheidsmonitor bedraagt
minimaal 48,5 (schaal 1-100).

Uitvoering

Toelichting

4.1 Op 1 juli 2022 zijn we voor het onderdeel milieu en duurzaamheid voorbereid op de Omgevingswet.

4.2 De ambities en doelstellingen voor milieu en duurzaamheid zijn opgenomen in de Omgevingsvisie.

4.3 We voeren het gemeentelijk saneringsprogramma geluid uit.

4.4 We stellen voor de externe veiligheid aandachtsgebieden voor risicobronnen vast. Het gaat om (bedrijfsmatige) activiteiten waar de omgeving risico en hinder van kan ondervinden. De vaststelling vindt plaats voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

4.5 We nemen maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. We doen dit aan de hand van een uitvoeringsprogramma.

4.6 We stellen in overleg met partners een ‘Transitievisie warmte’ voor de gehele gemeente op.

Doelstelling 5:
In 2030 wordt in West-Brabant 2,2 TWh grootschalig en 0,5 TWh kleinschalig aan duurzame elektriciteit opgewekt

Uitvoering

Toelichting

5.1 We stellen programma’s en actieplannen op. Daarbij betrekken we netbeheerder Enexis, bedrijven en lokale initiatieven. Het doel is om de lokale opgave uit de Regionale Energie Strategie vóór 2030 te halen.

Door transportschaarste op het elektriciteitsnet kunnen een aantal projecten voor 'grootschalig zon op dak' voorlopig niet uitgevoerd worden.

5.2 Als onderdeel van de Omgevingsvisie stellen we beleid voor zonneparken en windmolens vast.

Doelstelling 6:
In 2030 zoveel als mogelijk woningen gereed of geïsoleerd te hebben voor de overstap naar een alternatief voor aardgas.

Uitvoering

Toelichting

6.1 We organiseren wijkacties om isolatie van woningen op het benodigde niveau te brengen.

  1. 1 universitair kenniscentrum duurzame ontwikkeling