Kadernota 2023-2026

menu

Voorwoord

De kadernota in het jaar van de verkiezingen is vooral gericht op de cijfers en minder op de inhoud. De nieuwe gemeenteraad is druk met het opstellen van het raadsprogramma en een nieuw college moet nog aantreden op het moment dat we de kadernota opstellen. Daarom is de kadernota beleidsarm, zoals we dat noemen. In de kadernota schetsen we wel ontwikkelingen die we op dit moment zien voor de komende jaren. Nieuw beleid of eventuele koerswijzigingen of aanscherpingen in het bestaande beleid horen thuis in het nieuwe raadsprogramma. Vanuit het nieuwe raadsprogramma kijkt het nieuwe college wat nodig is om dat programma te realiseren. Investeringen die nodig zijn, of het stellen van prioriteiten, verwerkt het nieuwe college in de begroting 2023 die we in november behandelen. In de kadernota schetsen we wel ontwikkelingen die we op dit moment zien voor de komende jaren. Maar dat wil niet zeggen dat we stil staan. De eerste bestuursrapportage die we altijd bij de kadernota opnemen, laat zien hoe we ervoor staan op basis van de begroting 2022.

Corona en oorlog in Oekraïne
Aan het begin van 2022 werden we geconfronteerd met een nieuwe crisis. We zagen in januari nog een (voorlopig) laatste piek van de coronapandemie. Na twee jaar dacht iedereen wat rust te krijgen. Belangrijk voor velen die na de coronacrisis tijd nodig hebben om hiervan te herstellen. Maar in februari brak er in Oekraïne een oorlog uit. Een oorlog met op de eerste plaats veel menselijk leed. Een vluchtelingenstroom kwam op gang. Ook in Etten-Leur zetten mensen zich enorm in om vluchtelingen op te vangen. Deze oorlog leidt ook tot verdere schaarste aan grondstoffen, wat weer leidt tot hogere prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen en een verder stijgende inflatie. Deze ontwikkeling is zorgelijk. In het nieuwe raadsprogramma houdt de gemeenteraad rekening met deze ontwikkelingen.

Financiële stand van zaken
De financiële stand van zaken rekenden we voor meerdere jaren door. In 2023 en 2024 is het saldo negatief. Het Rijk verstrekte begin april informatie over de gevolgen van het coalitieakkoord voor het gemeentefonds. Deze informatie laat zien dat we vanuit het gemeentefonds voldoende geld ontvangen om dit negatieve saldo op te vangen. De definitieve bevestiging hiervan ontvangen we in de komende meicirculaire. Bij het schrijven van dit stuk is deze nog niet bekend. Na verwerking van de meicirculaire sturen we een brief naar de gemeenteraad. Deze brief maakt dan onderdeel uit van het besluitvormingsproces. De kadernota passen we dan met deze cijfers aan.

Geen zekerheid over structurele financiering
Steeds vaker ontvangen we incidenteel geld van het Rijk. Het kabinet geeft ons tot op heden zekerheid tot en met 2025. Dat maakt de lange termijnplanning van de gemeentefinanciën lastig. Als overheid staan we als gemeente het dichtst bij de inwoners, ondernemers en andere (maatschappelijke) partners. Of het nu gaat om zorg, welzijn, woningbouw of verduurzaming. Deze partners verwachten van de gemeente kennis van zaken en een goede dienstverlening. In een tijd dat het behouden van goede medewerkers al heel moeilijk is, moet de gemeente ook nog meer mensen aannemen voor nieuwe taken of uitbreiding van werkzaamheden die de rijksoverheid bij de gemeente belegt. Dat stopt niet in 2026. Daarvoor is structurele financiering nodig. Om die reden worden gesprekken gevoerd tussen de VNG en het Rijk. We hopen dat de uitkomst zorgt voor een meer structureel financieringsmodel dat leidt tot meer stabiliteit en continuïteit voor de uitvoering van gemeentelijke taken.

Samen maken we Etten-Leur wordt vervolgd
Tot slot willen we de nieuwe gemeenteraad complimenteren met het proces om te komen tot een nieuw raadsprogramma.
De afgelopen jaren spraken college en gemeenteraad vaak over hoe we onze inwoners en andere partners steeds meer en beter konden betrekken bij de gemeente. De nieuwe gemeenteraad stelde de afgelopen weken met elkaar een nieuw raadsprogramma op. Periodiek zullen raad en college overleggen of de gestelde doelen tussentijds bijgesteld moeten worden. De ambtelijke organisatie heeft hier uiteraard ook een belangrijke rol in. De huidige tijd leerde ons dat het maken van planningen op lange termijn lastig is. We leven in een wereld waarin ontwikkelingen snel gaan en waarin we elkaar nodig hebben om vooruit te komen. De nieuwe raad vroeg inwoners en andere partners mee te denken en mee te praten over het concept en aanvullingen te doen. Een raadsprogramma op hoofdlijnen dat we de komende jaren samen met elkaar, met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verder uitwerken. Dit is zeker geen standaard aanpak in Nederland en we zijn er trots op dat het Etten-Leurse bestuur de nieuwe periode op deze manier start.
Samen maken we Etten-Leur wordt vervolgd en de eerste stap is zeker bijzonder te noemen.
We wensen de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college veel succes met de verdere uitwerking.

Het college van burgemeester en wethouders